Visie

Persoonlijke visie

Verpleegkundig leiderschap, wat is het, wat betekend het nou precies en wat is hier mijn visie op? Verpleegkundig leiderschap kent verschillende invullingen. Als kenmerken van verpleegkundig leiderschap worden genoemd: evidence based en persoonsgericht handelen, met elkaar samenwerken, in gesprek gaan over goede zorg, verantwoordelijkheid nemen en de moed tonen op te komen voor goede zorg en het beroep (Van Der Cingel et al., 2021) . Hoewel ik van mening ben dat alle van de hier bovengenoemde kenmerken van toepassing zijn als het gaat om verpleegkundig leiderschap is er één die er voor mij echt uitspringt namelijk persoonsgericht handelen. Bij persoonsgerichte zorg staat de persoon centraal en niet zijn of haar beperking of ziekte. Hoe staat deze persoon in het leven? Wat vindt deze persoon belangrijk? Want ieder mens gaat op een eigen manier met ziekte en beperkingen om. Een standaardbehandeling bestaat niet(Persoonsgerichte Zorg, 2024) Omdat we niet spreken van een standaardbehandeling komt een leven lang leren hier ook weer kijken. Het is belangrijk dat we per persoon kijken wat de mogelijkheden zijn en wat bij hun aansluit. 

Hoewel ik al bekend was met persoonsgerichte zorg heeft mijn stage 3.2 hier grote invloed gehad. Ik liep stage in de thuiszorg en kwam dus bij de mensen thuis. Ik ging langs bij mensen die vanuit het ziekenhuis weer thuis kwamen. En tijdens gesprekken kom je er dan achter dat mensen veel meer zijn dan de reden waarvoor ze in zorg zijn genomen. Ik leerde tijdens deze stage echt de mensen kennen. In het ziekenhuis had ik dit in veel mindere maten omdat het allemaal sneller gaat. 


Verpleegkundig leiderschap en een lang leven leren zijn dicht met elkaar verbonden. Een van de kenmerken van verpleegkundig leiderschap is evidence based handelen. Hierdoor ben je constant bezig met het aanleren en verbeteren van handelingen en vaardigheden. Het is belangrijk om je kennis en vaardigheden op pijl te houden omdat er continu nieuwe ontwikkelingen zijn binnen de gezondheidszorg. Als verpleegkundige leider is het het belangrijk te handelen volgens de beroepscode. De Beroepscode is een leidraad voor je handelen als professional. De Beroepscode geeft je aanknopingspunten om te bepalen hoe je je in je beroepsuitoefening als professional gedraagt (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) et al., z.d.). Een leven lang leren valt ook binnen de beroepscode. Dit is terug te zien in de de volgende punten:

1.4 Als verpleegkundige/verzorgende houd ik mijn kennis en vaardigheden voor het op verantwoorde en adequate wijze uitoefenen van het beroep op peil. (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) et al., z.d.)

1.6 Als verpleegkundige/verzorgende neem ik initiatieven en ondersteun ik activiteiten ter bevordering van de ontwikkeling van het beroep en de kwaliteit van zorg. (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) et al., z.d.)

Als verpleegkundig leider zal je dus hele leven lang (in ieder geval tot je pensioen) moet blijven leren. Om bij te houden wat je allemaal doet als verpleegkundige aan deskundigheidsbevordering is er het Kwaliteitsregister als hulpmiddel. Het Kwaliteitsregister is een online portfolio waarin je je leer- en ontwikkelactiviteiten vastlegd. Om te voldoen aan de eisen van de Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering moet je in een periode van vijf jaar 184 uur aan deskundigheidsbevordering hebben gedaan (V&VN, z.d.). Wanneer hieraan voldaan is kan je je herregistreren in het BIG-register. 

Ik vind het persoonlijk erg belangrijk om te blijven leren. Als je niet blijft leren bestaat her risico dat je op de automatische piloot gaat. Dit heb ik ervaren binnen het team van mijn eerste stage. Ik liep mijn eerste stage op een PG afdeling. Op deze afdeling werd een leven lang leren niet gestimuleerd. Als er klinische lessen waren was het gekibbel over wie er heen 'moest' gaan.  Door deze mentaliteit werd ook mijn groei tegen gehouden. Er waren niet vaak verpleegkundige handelingen en wanneer deze er wel waren werd mij soms deze kans ontnomen omdat ik meer gezien werd als een extra helpende door sommige collega's. Door deze stage heb ik wel geleerd beter voor mijzelf op te komen en te vertellen wanneer ik het ergens niet mee eens ben. Deze stage heeft mij ook laten inzien dat je team een grote invloed kan hebben op een leven lang leren. 


Momenteel weet ik nog niet precies waar ik later wil gaan werken. Dit omdat mijn interesses heel breed liggen. Na het afstuderen zou ik graag eerst op een verpleegafdeling willen werken in het ziekenhuis. Ik denk dat ik hier een goede basis kan leggen voor eventuele specialisatie later. Een afdeling die mij nu erg aantrekt in de afdeling Longgeneeskunde in het SFG. Ik heb op deze afdeling mijn 3.1 stage gelopen. Op deze afdeling was een hele fijne leer sfeer. Iedereen werd constant gemotiveerd het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Voor de stagiaires was er de ZIC (Franciscus, 2022). Maar ook alle afgestuurde verpleegkundige waren steeds bezig zichzelf en de afdeling verder te ontwikkelen. Er was was een verbeterbord op de afdeling, elke dag meerdere keren evalueren, intercollegiale toetsingen, klinische lessen en nog veel meer. Veel van de verpleegkundige die er werkte hadden ook al eerder stage gelopen op de afdeling. 


Mijn eerst volgende stap binnen een leven lang leren is mijn minor. Na de zomervakantie ga ik de minor Beyond Borders doen. Voor deze minor ga ik voor 4 maanden naar het buitenland. Mijn gekozen plek is Valencia, Spanje. Ik ben benieuwd om te zien hoe de visie op de zorg daar is en hoe dit verschild met de visie in Nederland. Ook ben ik erg benieuwd in hoeverre deze minor mijn visie op zorg zal veranderen en hoe ik deze ideeën later kan gaan toepassen op de werkplek.


Actuele ontwikkelingen en trends

Zoals hierboven ook al beschreven stond staat de zorg niet stil en zijn er constant nieuwe ontwikkelingen en trends. Het is belangrijk dat we als verpleegkundige mee gaan met de tijd en ons hierop ook aanpassen.

Het personeelstekort in de zorg is groot. Het tekort in 2030 wordt nu op bijna 117 duizend personen geschat, de grootste tekorten op zowel de korte als langere termijn worden in de verpleging en verzorging en in de thuiszorg verwacht (Arbeidsmarktprognoses Zorg en Welzijn 2021 - 2031 - ABF Research, 2024). De belangrijkste oorzaak van het personeelstekort in de zorg is de toenemende zorgvraag door de vergrijzing en toenemende langdurige zorg.


Nederland vergrijst. Er zijn steeds meer ouderen en mensen worden ook steeds ouder. De hoeveelheid mensen met een chronische aandoening neemt hierdoor ook toe (Synthese | de Impact van de Vergrijzing, z.d.). Op 1 januari 2023 telt Nederland 3.627.484 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is ongeveer 20% van de totale bevolking (Bevolking | Vergrijzing, z.d.). Volgens de voorspelling van het RIVM zal de levensverwachting stijgen van 81,5 jaar in 2015 naar bijna 86 jaar in 2040 (Synthese | Gezonder en Zieker, z.d.). Door het toenemen van chronische ziektes neemt de druk op de zorg toe. 

Om met deze ontwikkeling om te kunnen gaan kunnen er verschillende oplossingen worden ingezet. Passende zorg en zelfredzaamheid, digitalisering en robotisering en slimme hulpmiddel (Personeelstekort Zorg, z.d.)

Passende zorg kent vier principes. 

  • Zorg is waardegedreven (winst in gezondheid en kwaliteit van leven voor patiënten tegen een redelijke prijs);
  • Zorg komt samen met de patiënt tot stand (samen beslissen over best passende behandeling);
  • Passende zorg betekent de juiste zorg op de juiste plek (dichtbij waar het kan, verder weg als het moet, e-health);
  •  Het gaat niet over ziekte, maar over gezondheid (kijken naar wat iemand nog wél kan en preventie).

 (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2023)

De bovenstaande punten komen overeen met mijn visie. Ik ben voor persoonsgerichte zorg. Bij persoonsgerichte zorg staat de vraag 'Wat heeft jouw cliënt nodig om zich gezond en gelukkig te voelen?' centraal. Bij de principes gaat het erover wat wil de cliënt wil, en heeft hier dan ook inspraak op.


Digitalisering en robotisering

Volgens de  analyses van Gupta Stratigists volgt dat bestaande medische technologie de potentie heeft om 110.000 zorgmedewerkers vrij te spelen als deze goed wordt ingezet (Uitweg Uit de Schaarste - Gupta Strategists, z.d.). Dit zou de werkdruk flink kunnen verminderen.

Digitalisering kan leiden tot minder fysieke contact momenten. Ik ben van mening dat we niet moeten besparen als het gaat om menselijk contact. Hoewel we digitalisering wel kunnen inzetten vind ik niet dat het moet zorgen voor volledige overname. Bij een fysiek moment haal je toch meer informatie. Je kan iemands lichaamstaal zien, iemands omgeving bekijken en emoties zijn vaak beter te zien in het echt.

Bij digitaliseringstaat eigen regie en zelfmanagement centraal. Het is de bedoeling dat waar kan mensen zo lang mogelijk dingen zelf blijven doen. Als verpleegkundige neem je hierdoor meer een coachende en begeleidende functie in.

Naast digitalisering is er ook robotisering. Ik ben voor het inzetten van robots in de zorg. Niet om onze taken in de zorg volledig over te laten nemen, maar als ondersteuning. Zo zijn er thuiszorg robots die mensen helpen bij het herinneren bij het innemen van de medicatie. Of chirurgische robots die helpen bij het bieden van stabiliteit en precisie (Pixelfarm, 2023).


Als laatste zijn er ook nog slimme hulpmiddelen. Dit zijn hulpmiddelen die de eigen regie van de cliënt, patiënt of bewoner verbeteren. 

Een voorbeeld hiervan is slim incontinentie materiaal. Slim incontinentie materiaal geeft aan wanneer het verzadigd is. Hierdoor help je de patiënt nog steeds wanneer dit nodig is maar bespaar je tijd met het onnodig checken. Hierdoor belast de patiënt ook fysiek minder.


We zullen moeten leren omgaan met de nieuwe ontwikkelingen en deze ons eigen maken. Dit om een balans te vinden die prettig is voor de zorgvrager en zorggever.




© 2024 Leven lang leren | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin